Hoofdfoto Brique
zien en doen
Flower Cozy
droomimpressie
contact & droomlocatie
tarieven & beschikbaarheid


In de IJsselvallei is het goed toeven! Wij geven u graag véél tips voor uw verblijf.


In het afwisselende landschap langs de meanderende rivier is het heerlijk toeven; het vraagt om heerlijke fiets- en wandeltochten over de dijk en langs de oever, zò vanuit De Droomengel. Na het pontje over fietst u zo Salland in met haar coulissen-landschap. En Epe, poort tot de Veluwe is slechts een kwartier rijden. Tijdens uw fiets- of wandeltocht zijn er veel heel leuke adresjes die u onderweg kunt aandoen; we geven u graag onze persoonlijke tips.

Maar... niet alleen de natuur maakt uw verblijf bijzonder. De combinatie met een bezoek aan één van de historische Hanzesteden maakt uw verblijf in De IJsselvallei uniek en compleet! De Hanzestad Deventer (zeer fraai aan de IJssel gelegen en ideaal bereikbaar met een romantisch veerpontje) is slechts 15 min. rijden, en is naast Zwolle en Zutphen zeer de moeite waard!

We geven u graag tips en onze persoonlijke highlights voor een hemels verblijf! (aangegeven met * )Natuur 2 Cultuur en Cuiinair 3 Bijzondere adresjes 4 Wandel- en fietsroutes 5 Evenementen
  6 Onze highlights       binnenkort clickable


Natuur -wordt doorlopend aangevuld!
  Vanuit De Droomengel kunt u heerlijk verblijven in de mooiste natuur van maar liefst 3 natuurgebieden met elk hun unieke karakter.

De IJsselvallei
biedt u heerlijke toer- en wandeltochten waarbij de rivier altijd in uw nabijheid, en vaak zelfs in uw zicht is, ook omdat de uiterwaarden niet zo breed zijn. In uw fietstocht kunt u leuke veerpontjes* inplannen en zo ook Hanzestad Deventer*, Salland en natuurgebied Duursche Waarden aandoen...
  nijenbeek fietsere   dijk hoog water   Zutphen   Zeilbootjes
  Fietsen naar Zutphen via ruïne kasteel Nijenbeek.   Fietsen langs de IJssel bij hoogwater is heel bijzonder.   Mooi zicht op hooien vanaf de brug bij Zutphen   Op de IJssel kunt u roeien of een rondvaart maken vanuit Deventer.
  Duurse waarden   mistganzen     boottocht IJssel
  Natuurgebied Duursche Waarden* met uitkijktoren en oude steenfabriek.   Op ieder moment van de dag kunt u de prachtigste 'ansichtkaarten' zien in de IJsselvallei.   In de IJsselvallei kunt u heerlijk fietsen en naar lievelust de rivier oversteken met veerpontjes*.   O.a. vanuit Deventer kunt u van de IJsselvallei genieten vanaf het water tijdens een boottocht.


  De Veluwe biedt een welkome afwisseling met het vooral open landschap van de IJsselvallei: de bossen, heidevelden* en bosvennetjes zijn alom geliefd, en kunt u via Epe heel goed bereiken voor een mooie wandel- of fietstocht. (auto: 15 min.)
  veluwe   schaapskudde   stoomtrein    
  Op de Veluwe kunt u heerlijk de bossen in en de heide op, zoals de bij de Renderklippen*.   Grote kans dat u de schaapskudde onderweg tegenkomt!
Foto: M. Hogeboom
  Maak een rit in een stoom-locomotief van de VSM op de Koningslijn door het schitterende landschap van de Veluwe en IJsselvallei    


  Salland is aan de Oostoever van de IJssel gelegen.
Hier vindt u in het coulissenlandschap vriendelijke dorpjes met oude Landgoederen en Havezaten (burchten), zoals De Haere en Huis Nieuw Rande, gelegen in een Engels landschapspark, welke te bezoeken zijn.
  nieuw rande   steenfabriek        
  In Huize Nieuw Rande richting D'ter (overzijde) kunt u werelds lunchen.   In Salland kunt u natuurgebied de Duursche Waarden bezoeken met utkijktoren, vogelspothut en oude steenfabriek. (zie highlights)        


2 Cultuur en Culinair -wordt doorlopend aangevuld!
  Vanuit De Droomengel kunt u meerdere Hanzesteden bezoeken met hun rijke historie, heerlijke restaurants, interessante musea en bruisende activiteiten.
In Deventer is een bezoek aan het middeleewse 'Het Bergkwartier' met het beroemde Walstraatje een must. Hier luncht u bij de 'Wallstreet tearose'.
       
  In Deventer is het middeleeuwse Bergkwartier met het Walstraatje met veel unieke winkeltjes een 'must'.   Op loopafstand van De Droomengel kunt u met mooi uitzicht en pruttelend kacheltje dineren in 't Veerhuys*.   In De Verhalenboot in Zwolle kunt u een workshop verhalenvertellen volgen, of naar een verteller luisteren.   Als de Russen tijdens de koude oorlog zouden zijn gekomen... dan had de Ijssellinie ze wel tegengehouden!
      cannenburg  
  In museum De Fundatie*in Zwolle worden vaak bijzondere exposities gehouden.   In het kasteel Nijenhuis worden ook exposities gehouden, en is de beeldentuin de moeite waard.   In Vaassen ligt het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch. (te bezoeken.)   Natuurlijk neemt u even een kijkje in atelier De Nieuwe Engel ;-) Marianne vertelt graag over etsen.
       

 

  Deventer is (ook!) befaamd om de Deventer Koek. Aan stadsplein De Brink vindt u de prachtige winkel.   Aan het bruisende stadsplein van Deventer vindt u leuke horeca-adresjes.   Het meest bijzondere terras biedt
Take Off
in Teuge: hier ziet u
vliegtuigjes opstijgen en landen.
   


3 Bijzondere adresjes -worden doorlopend aangevuld!
  Speciale en bijzondere adresjes door ons geselecteerd die 'je niet zou moeten missen'!
 

Veessen

  bokkers molle   bolwerksmolen   passiebloem   geitenkaas de wolf
  Flod, kadootjeswinkel en versnaperingen in Veessen   Bakkerij, malerij èn Proeve-
rij Bökkers Mölle* in Olst
  De Bolwerks(zaag)molen tegenover Deventer.   Oliemolen 'De Passie-
bloem
' bezoekt u in Zwolle.
  Geitenkaasboerderij De Wolf in Terwolde.
  brocante   waanders   borstelwinkel   terweele   ten kate
  Houdt u van Brocante? Bij Heerlyckgoed* in Zutphen vindt u heel bijzondere.   In Zwolle is in De Broerenkerk een grote boekenwinkel gevestigd.
  Het oudste winkeltje van D'ter: het fantastische Borstelwinkeltje*, dat ook een borstelmuseumpje is!   Zelfslagtende slager Ter Weele is befaamd in de wijde omgeving.   Aan de Westoever t.o. D'ter is Ten Kate een ontdekking: prachtige boeketten en decoraties.
  Olsterhof   hofvantwello            
  "De leukste landelijke lifestylewinkel van Nederland" de Olsterhof, op loopafstand in Olst.   Bij De Hof van Twello vindt u o.a. een landwinkel met gezonds uit eigen oogst, en 'het blote voeten pad'.            


4 Wandel- en fietsroutes-worden doorlopend aangevuld!
  Kijkt u ook op www.nederlandfietsland.nl, www.routeyou.nl, www.routeplanner.fietsersbond.nl en www.fietseropuit.nl
  kippeneindje   landgoederenroute   render klippen   pontjesroute
  Een heerlijke zondagmiddag-wandeling: ons eigen "Welsums Kippeneindje'. Vanuit De Droomengel te lopen.   De door onze gasten geliefde 'Landgoederenroute' door Salland langs kastelen, havezaten en buitenplaatsen. (fiets)   Op onze favoriete 'Render Klippen' op de Veluwe kunt u deze mooie tocht maken. (fiets)   Onze favoriet: de Pontjesroute IJssel*. U kunt een uitstapje maken van Veessen naar natuurgebied Duursche Waarden. (fiets)
  landlevenroute   wandelschoen        
  Ten Oosten van Deventer is de Landlevenroute door het hart van de IJsselvallei de moeite. (fiets)   Op deze portal van Olst/Wijhe vindt u veel wandelroutes aan de Oostoever.        


5 Evenementen -wordt doorlopend aangevuld!
  De Droomengel bevindt zich in de nabijheid van een aantal zeer bruisende steden, waarvan Deventer verreweg de leukste evenementen biedt!
Zo is de stad landelijk befaamd om bjvoorbeeld de grootste boekenmarkt van Europa, het bijzondere Dickensfestijn en Deventer op Stelten*. Laatstgenoemde is onze favoriet: een groot gratis weekendfestival met veel befaamde en vaak indrukwekkende straattheateroptredens.
In Zwolle vindt ieder jaar het bevrijdingsfestival, bruisende Zwolle Unlimited, en het Stadsfestival met theater, muziek en dans plaats.
Wìj krijgen er alweer zin in!
  stelten   dickens   open atelier   boekenmarkt
  Het 'Deventer Op Stelten', jaarlijks in juli, met ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in het mooie decor van de stad.   Het befaamde Dickens Festijn, rond kerst in het Deventer Bergkwartier.   Ieder 1e weekend in oktober openen tientallen kunstenaars in de omgeving op de Veluwe hun atelier. In 2017 hoopt Marianne weer deel te nemen.   Op de grootste boekenmarkt van Europa vind je de meest bijzondere boeken vooral 's morgens vroeg, voor de (gezellige) drukte uit.

mooi gr

6 Meer persoonlijke highlights -worden doorlopend aangevuld!
  Een dagje weg:

• Fietsen langs de IJssel naar Deventer, combineren met een bezoek aan de mooie stad via het voetveerpontje bij 'Worp'.

• Fietsen langs de IJssel, Noordelijk naar Veessen. Daar het
'Kozakkenveerpontje' nemen naar natuurgebied 'Duursche Waarden'. Hier vanuit de uitkijktoren een blik werpen op een mooi stukje IJsselvallei èn een ooievaarsnest (op ooghoogte). Daarna via het natuurgebied verder door Salland fietsen en via Olst of Wijhe terug.

• Fietsen langs de IJssel, Noordelijk (via Veessen -kadootjeswinkel, versnapering bij de molen) naar Hanzestadje Hattem voor het verrassende Anton Pieck museum. Via het 't Kleine Veer' eventueel door naar Hanzestad Zwolle.

• Met de auto een aardige tourtocht naar Wilp. Hier verder te voet of met de fiets door de uiterwaarden over een oude dijk naar Hanzestad Zutphen. Hier lunchen of dineren bij restaurant De Wijnhuistoren.

  Meer ideëen:

• Een dagje helemaal ontspannen is heerlijk in:
- De Veluwse Bron, een sauna-resort gelegen aan een meer op slechts 15 min. rijden.
- Thermen Bussloo is zeker ook een heerlijk resort, iets verder rijden.
Hier volgt nog veel meer!

 

_________________________________________________________________________________________________________________

Fotografie en fotobewerking door Marianne van Beek, Atelier De Nieuwe Engel ©. (Behalve sommig beeldmateriaal op 'zienendoen')
Beeldmateriaal mag niet gebruikt worden zonder nadrukkelijke toestemming. Routes met dank aan bovengenoemde websites.

De Droomengel - IJsseldijk 63 - 8196 KC - Welsum - 0570-564554 - info@dedroomengel.nl