logo De Droomengel droomplaatjespagina
welkom!
De Droomengel
zien en doen
droomlocatie...
droomplaatjes
tarieven en reserveren
contact en route
links
 


jaarkalender

cultuur-natuur

culinair

evenementen

winkelen

niet missen


Cultuur
(Meer informatie, ook over onze mooie omgeving in de IJsselvallei, Salland en de Veluwe volgt.)

In de direkte omgeving van Welsum kunt u genieten van een ruim aanbod van cultuur in musea, galeries, theaters, filmhuizen, en meer. Wij beperken ons tot informatie over Deventer, Zwolle en de Veluwe vanwege de goede bereikbaarheid en het ruime aanbod.

Musea en tentoonstellingen, stadswandelingen
Deventer - In het hart van Deventer, midden op het stadsplein de Brink, staat de monumentale Waag uit 1528. Hierin is het Historisch Museum Deventer gevestigd. Diverse hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad worden hier tot leven gebracht. Het grootste collectiestuk is de Waag zelf. Het bijzondere gebouw met diverse bouwstijlen valt direct in het oog doordat het zo scheef staat. Binnen ervaart u dat de muren bollen en deurposten asymmetrisch zijn. Vanaf het bordes heeft u een fantastisch uitzicht over de Brink met haar vele monumentale panden.

Ook aan de Brink vindt u het Speelgoedmuseum Deventer. U treft hier speelgoed aan waarmee in Nederland is gespeeld, of dat nu vandaag is of 500 jaar geleden.

In Deventer ligt het theaterschip Drost van Salland. Een theaterschip waar acteurs en publiek hun interesse en passie voor theater kunnen delen. Vroeger was dit 42 meter lange schip een grind- en zandvervoerder.
Sinds november 2005 is de Drost van Salland een theater op water dat dienst doet als avontuurlijke uitdaging voor iedereen die van theater houdt.

Het Kunstenlab net buiten het centrum is een verzamelgebouw voor beeldende kunsten in Deventer. De naam verwijst naar de oude functie van het gebouw; een laboratorium van de firma Akzo. Naast ateliers bevinden zich in het pand o.a. een kunstuitleen, het Architectuurcentrum Rondeel en vinden er regelmatig tentoonstellingen plaats.

In de oude stadskern zijn vele prachtige monumentale panden te bewonderen. Een kleine greep: het oudste Stenen Huis van Nederland, de prachtige Broederen- of St. Lebuïnuskerk, de toren van de Grote Kerk, 220 treden hoog te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Deventer en de IJssel, en de Buveburcht welke dateert uit 1130 en de oudste stadspoort van Nederland omvat (rondleidingen op afspraak).

In deze prachtige oude stadskern vindt u vele galeries waar regelmatig interessante tentoonstellingen plaatsvinden.

Aan de Westoever van de IJssel bij de IJsselbrug staat de Bolwerksmolen, een opvallende houtzaagmolen uit 1863, de enige nog op wind werkende houtzaagmolen die de provincie Overijssel rijk is. Deze is van mei tot oktober op dinsdagen en zaterdagen te bezoeken.

Een boeiende stadswandeling in Deventer voert u langs de monumentale topstukken van Deventer. De middeleeuwse straatjes, historische pakhuizen, monumentale gebouwen en kerken, maar ook het oudste stenen huis van Nederland en het Bussink’s Koekhuisje op de Brink vormen het unieke decor voor een verrassende wandeling.

Zwolle - In het Stedelijk Museum Zwolle vindt u schilderkunst van 1600 tot 1850 en stadsstreekhistorie. Beeldenpark Anningahof is een beeldenpark van vijf hectare groot, gelegen bij de uiterwaarden van de Overijsselse Vecht aan de rand van Zwolle. Museum de Fundatie, gevestigd in het Paleis a/d Bleimarkt, is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Begonnen als archief maakt hedentendage het Historisch Centrum Overijssel in het nieuwe publieksgebouw met tentoonstellingen, lezingen en films, geschiedenis en historische informatie over Overijssel toegankelijk voor iedereen. Van het bijzondere Vrouwenhuis van Aleida Greve heeft de benedenverdieping sinds 1987 een museale functie. (Beperkt toegankelijk).

Ook in Zwolle vindt u galeries met interessante collecties en tentoonstellingen.

De historische binnenstad van Zwolle, met meer dan 300 monumenten, verschillende bouwstijlen, vestingwerken en kerken biedt tal van mogelijkheden voor een stadswandeling onder leiding van een stadsgids.

Heino - Kasteel Het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel Het Nijenhuis begint in de late Middeleeuwen. Het kasteel is onlangs verbouwd tot museum, met de verzameling van Hannema als uitgangspunt. Zijn veelzijdige verzameling omvat onder meer schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst uit vele perioden en culturen. Daarnaast hebben er in het kasteel en de beeldentuin met regelmaat wisselende tentoonstellingen plaats..

Theaters, filmhuizen
Deventer - De vlak bij het station en stadscenmtrum gelegen Deventer Schouwburg biedt een groot aantal voorstellingen. Theater Bouwkunde is een sfeervol theater in het oude centrum van Deventer. Met haar kleine en sfeervolle zaal biedt Theater Bouwkunde haar gasten een zeer diverse programmering.
Filmhuis De Keizer is dé plek in Deventer waar de betere film vertoond wordt: films die cinematografisch, kunstzinnig, maatschappijkritisch of anderszins iets (meer) te bieden hebben voor een zo breed mogelijk publiek.

Zwolle - Zwolle is twee theaters rijk, het Odeon en De Spiegel. Theater Odeon vormt de locatie voor wie gecharmeerd is van een kleiner, sfeervol theater en nieuwsgierig is naar soms bekende, soms onbekende, maar altijd verrassende voorstellingen. Theater De Spiegel is hét huis voor bekende namen en grote producties als opera’s, musicals en grote balletten. In het centrum van Zwolle is het filmtheater het fraterhuis gevestigd met een kleine zaal voor de echte filmliefhebber.
Naast deze theaters vindt u in Zwolle iets bijzonders: De Verhalenboot, een drijvend vestzaktheater zoals dat er in vroeger tijden was, met rode velours en donker, glanzend mahonie. Elke zaterdagavond kunt u hier komen genieten van een topverhalenverteller. In De Verhalenboot komt de oeroude vertelkunst weer tot leven met ruim zestig voorstellingen per jaar. Het schip ligt in het hart van Zwolle, aan de Thorbeckegracht
.

Cultuur op de Veluwe
Op de Veluwe (op rijafstand van De Droomengel) bevindt zich het Kröller-Müller Museum. Het is wereldberoemd vanwege haar omvangrijke collectie schilderijen van Vincent van Gogh; er hangt een schitterend overzicht van zijn oeuvre. Verder zijn in het museum indrukwekkende werken te bewonderen van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Leger, Piet Mondriaan en vele andere grote schilders.